Z jakého jídla načerpat bílkoviny, když nevyhledáváte maso?

Červená čočka - Shutterstock

Rozhodli jste se pro ketonovou dietu a také pro to, že si nekoupíte hotová připravená jídla, ale vše od nákupu po vaření si nachystáte sami? Potom pozor na to, že váš jídelníček musí být bohatý na bílkoviny. Co ale v případě, kdy příliš nevyhledáváte maso? Jsou tu i rostlinné zdroje bílkovin. S nimi však opatrně, jelikož některé jsou i zdrojem sacharidů. A z jakých rostlinných produktů bílkoviny čerpat?

Červená čočka

Známá luštěnina, u které je dobré při nízkosacharidových dietách dát také pozor na to, kolik složených cukrů obsahuje. Porce volte tak, abyste denní příjem měli pokud možno v normě. Jaký příjem však podpoříte, to je příjem bílkovin. Na ty je červená čočka velmi bohatá. Zvolit samozřejmě můžete i čočku klasickou, která pro vás bude pravděpodobně známější. Ta na tom však s ohledem na obsah proteinů není až tak dobře.

Tofu

Tofu je jednou z nejznámějších náhražek masa. Pokud živočišné produkty nevyhledáváte, je tofu pravou volbou. Jak pro možnosti velmi podobné přípravy, tak proto, že jde o poměrně dobrý zdroj bílkovin. A navíc bez vysokého obsahu sacharidů. Jde o jasný základ jídelníčku při nízkosacharidové dietě bez ohledu na to, zda jste vegetarián, nebo ne.

Quinoa

Zařadit ji můžeme do kategorie obilovin, což může být při ketonové dietě riziko, jelikož obiloviny jsou obecně zdrojem sacharidů. Takže opatrně. Oproti klasickým obilninám je však quinoa velmi dobrým zdrojem bílkovin, jelikož ve sto gramech jich obsahuje asi 15 g. Pokud hledáte zajímavou přílohu, může být tato netradiční obiloviny dobrou volbou.

Špenát

I tato nenápadná, a pro mnohé nepopulární zelenina, je dobrým zdrojem rostlinných bílkovin. V souvislosti se špenátem je dobré podívat se na jeho dva klady. Prvním je to, že na poli zeleniny patří na proteiny nejbohatší volbu. A druhým kladem je malý obsah sacharidů, takže ho můžete téměř neomezeně, i když na jejich příjem hledíte. Připravit si ho lze různými způsoby. Třeba jako salát, jako zeleninovou přílohu, i jako polévku.

Ořechy

Posledním dobrým zdrojem bílkovin ze skupiny rostlinných potravin jsou ořechy. I ty mohou být dobrou volbou, když tělu potřebujete doplnit proteiny. S jejich konzumací to však opět moc nepřehánějte, jelikož rizikem může být vyšší obsah tuků, který je pro většinu druhů ořechů běžný.